Wetten en hulpmiddelen

Mensen met COPD krijgen volgens de wet bepaalde hulpmiddelen.  Op deze pagina vertellen wij wat over de hulpmiddelen die je krijgt.

Vergoedingen bij longaandoeningen

·         -Stoppen met roken :

Stoppen met roken is erg belangrijk voor mensen met een longaandoening. Stoppen-met-rokenprogranmma’s worden vergoed uit de basisverzekering.

·       -  Dieetadvies :

Bij sommige astmapatiënten speelt voedselallergie een rol. Voedsel geeft dan een prikkel van de luchtwegen, met benauwdheid tot gevolg. Een dieet kan de symptomen verminderen.

·       -  Fysiotherapie :

Bij longaandoeningen kan fysiotherapie helpen om makkelijker adem te halen door bepaalde spieren te trainen en op uw houding te letten. Daarnaast kan de fysiotherapeut u leren om beter te ontspannen, ook als u benauwd bent. Door onder begeleiding van de fysiotherapeut op de juiste manier te bewegen, krijgt u meer kracht en uithoudingsvermogen.

·        - Gezondheidscursussen :

Cursussen waarin u in het dagelijks leven leert omgaan met de beperkingen van astma of COPd.

·       -  Hulpmiddelen bij ademhaling :

Er zijn diverse hulpmiddelen die de ademhaling bij mensen met astma- of COPD kunnen verbeteren. Zoals longvibrators , vernevelaars of zuurstof.

·      -   Medicijnen (geneesmiddelen) :

Mensen met astma of COPD krijgen vaak medicijnen voorgeschreven als luchtwegverwijders, ontstekingsremmers.

·         -Eerstelijns sychologische zorg :

Een patiënt kan zich niet lekker in zijn vel voelen en somber zijn, of door zijn longaandoening problemen hebben in de omgang met collega’s of familie. Psychologische hulp kan mogelijk een oplossing beiden.

·      -   Advies door sportarts :

Kunt u aan een bepaalde sport deelnemen als u een longaandoening hebt? Een sportmedische keuring of advies kan dit uitwijzen.

·        - Therapeutisch kamp voor zieke kinderen :

In een therapeutisch kamp leren kinderen met een longaandoening omgaan met hun ziekte.

·       -  Voedingsadvies :

Een toename van uw gewicht kan de klachten van uw longaandoening erger maken. Ook kan het effect hebben op de dosering van uw medicijnen. Daarom kan voedingsadvies van belang zijn.

·       -  Alternatieve geneeswijzen :

Alternatieve geneeswijzen als acupunctuur of homeopathie worden soms ingezet om klachten bij astma en COPD te bestrijden.

 

Zorg nodig bij longaandoeningen.

·        - Mantelzorg :

Mantelzorg houdt in dat familie helpen met de dagelijkse zorg, voor zover dat nodig is. 

·       -  Huisarts :

De huisarts kan vaststellen of u een longaandoening hebt. De huisarts kan u doorverwijzen naar een longarts of een andere specialist of zorgverlener, zoals een fysiotherapeut of longverpleegkundige.

·         - Fysiotherapeut :

Bij longaandoeningen kan fysiotherapie helpen om makkelijker adem te halen door bepaalde spieren te trainen en op uw houding te letten. Door onder begeleiding van de fysiotherapeut op de juiste manier te bewegen krijgt u meer kracht en uithoudingsvermogen.

·        - Kinderarts :

Een kinderarts die gespecialiseerd is in aandoeningen aan de longen, heet kinderarts-pulmonoloog of kinderlongarts. De kinderarts houdt de totale gezondheidssituatie van het kind in de gaten en coördineert de inbreng van andere specialisten.

·         - Diëtist :

Een goed eetpatroon is van belang bij een longaandoening. Problemen met overgewicht of ondergewicht kunnen aanleiding zijn voor een dieetadvies van een diëtist.

·         - Longarts :

Als u een longaandoening hebt, kunt u behandeld worden door de huisarts of de longarts. De longarts is hoofdbehandelaar van patiënten met ernstige klachten. Longaandoeningen zoals COPD en astma zijn helaas niet te genezen.

·         - Psycholoog :

Psychologische hulp kan mogelijk een oplossing bieden. Mensen met COPD hebben ook vaak de behoefte aan psychische steun.

·         - Longverpleegkundige :

De longverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd op het gebied van astma en COPD en verleent diensten in aanvulling op de longarts.

·         - Thuiszorg :

De thuiszorg heeft vaak medewerkers in dienst die speciaal opgeleid zijn om mensen met astma/COPD te begeleiden. Zij komen bij u thuis om te adviseren over eventuele aanpassingen in uw huis, medicatie en leefstijladviezen.

·        - Praktijkondersteuner :

De Praktijkondersteuner neemt bepaalde taken van de huisarts over. Bijvoorbeeld het meten van de longfunctie of het geven van voorlichting over leven met een longaandoening of over medicijngebruik. 


Maak jouw eigen website met JouwWeb